Herri baten osasun fisikoa tokiko medioek sukaldaritzari eskaintzen dioten
espazioaren arabera neurtuko balitz, euskaldunena munduko osasunik
osasunenetakoa izango litzateke. Ez dago egunik prentsaren titularretan
gastronomiarekin erlazionaturiko zerbait agertu gabe. Euskaldunok jatun onen
ospea dugu eta, salbuespenak salbuespen, egia izan behar du, gure geografiako
edozein tokitan aurki baitaiteke non bazkaldu edota afaldu modu ederrean.
Sukaldaritza zaleen salbuespenen artean
nagoela argitu nahi dut aurrera baino lehen. Ezagutzen nautenek badakite ez
dudala janari gaietan denbora alperrik galtzen, egia bada ere badakidala
bereizten ongi jarritako jaki bat erdipurdizko beste batetik. Baina ez naiz
aditu jakien sekretuetan eta denetatik jan dezaket, aparteko baldintzarik gabe.
Gutxirekin konformatzen naiz.
Hori esanda, ez dakit azken urteotan ez ote garen
pasatzen ari gastronomiari eskaintzen ari zaion tratamenduan.
Batzuetan mitifikatu egiten dugulakoan nago, eta neurriz kanpoko hedapen
mediatikoaren eraginpean bizi garela iruditzen zait. Michelin izarrak, munduko
“chef” onenen sailkapena, Basque Culinary Center deritzanaren eguneroko agerpen
margo askotarikoak... Sarri pentsatu dut eguneko sukaldaritzaren pauten
eraginpean ergelkeriaren hurrengoan kokatzen garela, barregarri erortzeko
arriskuarekin.
Erantzun lekidake, samur asko gainera, hobe
dela sukaldaritzari buruzko albisteak edukitzea gerra eta gainerako
giza-kalamitateei dagozkienak baino, batez ere errealitatearen islapen zuzenak
badira. Erabat ados. Gertatzen dena, ordea, lapiko eta zartaginen
inguruan azken denboretan zerbitzatzen zaizkigun gehienak eguneko
gizarte-premietatik urrun daudela da, eta gisa horretako albiste-bonbardaketa
hiritar jasankor eta soilarentzako iraintzat har liteke. Lehengo astean bertan,
Gasteizen izandako prentsaurreko batean arabar lurraldeko 500 senditan gosea
errealitate gordina dela jakinarazi dute Bultzain elkartekoek. Zenbat dira
Euskal Herri osoan?
Barkatu inor mindu badut nire hitzekin,
beharbada guztiz oker dagoena neu izan bainaiteke.
Argazkia: viviendocultura.blogspot.com
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina