BILATU

lunes, 27 de junio de 2011

GASTRONOMIAREN EUSKAL PIZKUNDEA?



Euskal Pizkundea deritzan mugimenduak sukaldaritza ere jo zuela esatea ausartegia den arren, nire eskuetan Antonio Grajales sukaldari gasteiztarrak ipini duen liburu batek zer pentsatzerik eman dit. Ignacio Domenech sukal-adituaren La cocina vasca da liburua, 1935ean argitaratua, Bartzelonan.

Domenech katalana zen, 1874an Manresan jaioa, eta bere garaian ospe handia hartu zuen, gastronomo eta editore bezala. Bere liburuek sukaldari askorengan izan zuten eragina eta oraindik gaur egun ere irakurtzen dira, beti aurki baitaiteke zehazkizun bereziren bat praktikara eramateko. Liburu horietako bat da La cocina vasca.

Argitaratzea erabaki zuenean, Laurak Bat azpitituluarekin, Antonio Zozaya idazle madrildarrari eskatu zion hitzaurrea eta honek Berorren aguidun heguira nago. Estoy a las órdenes de Vd erantzun zuen. Zozayaren testuan aurkitu ditudan beste harribitxiak:

- Mi amor a Vasconia no es una afirmación sin contenido ético y pasional. Vascongada es la madre de mis hijos, compañera idolatrada de toda mi vida. Y pudiera decir que tengo vasco el corazón, por mi amor a las luminosidades del mar y de la montaña, por mi fervor por las tradiciones seculares y a la libertad de los individuos y de las regiones.

- En el vasco y en el caldeo hay que buscar el orígen de nuestro lenguaje y en la indómita bravura y serena dignidad de los eúskaros el manantial étnico de toda nuestra raza.

- Comiendo los guisos admirables de los vascos no nos parece ya su idioma maternal tan impenetrable (Dionisio Pérez gastronomoaren hitzak bere eginez)

- Unas sardinas asadas sobre hojas de parra, al estilo de Santurce o de Bermeo, unos gustosos chimbos o una centolla rellena, como las famosas de la donostiarra Nicolasa, requieren que los comensales sean pocos y bien avenidos, no más que las Musas, ni menos que las Gracias. Creo que este carácter familiar, íntimo y cordial es la nota característica de las cuatro provincias unidas. Laurak Bat.

- El vasco, antes que tragar quiere saborear y paladear. Si un comensal excita a otro a comer con exceso, éste no dejará de contestarle: Engordaré demasiado. Gueiegui guicenduco naiz. Y si se le dice a un campesino de las Encartaciones o del valle de Orduña que los vascos se atracan sin medida y se trata de un viejo que rinde culto al idioma vernáculo, dará esta respuesta: Berori engañatu dute. Le han engañado.

- No me queda sino despedirme de los lectores castellanos y vascos, diciéndoles respectivamente: Queden Vds. con Dios. Gueldi bedi Jauncoarequin.





Liburuak dozenaka errezeta ematen ditu, gehienak Domenechek berak proposatuta eta besteak Teodoro Bardají sukaldariaren aholkuz. Bakoitzaren titulua bi hizkuntzetan daude, eta diotenez euskal formulak eta plateren deiturak Lazkaoko orduko sakristauaren ardura izan zen.

Utziko al didazu gaurko menua aukeratzea? Begira zer gomendatuko nukeen:

Sarrera: Txitxirio ta ziazerba eltzekaria (Potaje de garbanzos y espinacas)

Lehen platera: Legatza basi orlegitan (Merluza en salsa verde)

Bigarren platera: Arkume giltzurrunkada euzko-arauz (Riñonada de cordero estilo vasco)

Mahai-ondokoa: Bilbaoko odiño burindunak (Canutillos de Bilbao a la crema)


On egin dizula!

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